Tykač na střeše

Dvě firmy si od Prahy 1 postupně nakoupily většinu půdních prostor. Bohužel to vypadá, že kupovaly vlastně „zadarmo“. Firmy Arta a Meltex kontroverzního podnikatele Pavla Tykače totiž žalují městskou část za skryté vady a požadují od obce několik desítek milionů korun. Jen doufám, že do „byznysu“ nešly firmy rovnou s tímto úmyslem a že se neukáže, že „někdo“ na radnici o tom dobře věděl…

Výstavba půdních bytů v Praze 1 je snad prokletá. Prodej půd v centru stíhá od začátku jedna pohroma za druhou. Vraťme se na chvíli do historie. V roce 2000 se rozhodlo vedení radnice Prahy 1 v čele s exstarostou Janem Bürgermeisterem prodat půdní prostory třem firmám – Centře, Navatypu a Severu. To ale bylo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, vyhrát měla totiž jen jedna společnost. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil radnici pokutu a výběrové řízení prohlásil za neplatné. Firmy následně radnici zažalovaly a v arbitráži jim městská část vyplatila 534 milionů korun z peněz daňových poplatníků.

 

Za dalšího starosty Vladimíra Vihana se začaly půdy prodávat znovu a prodej pokračoval i za současného starosty Petra Hejmy. Půdy se tentokrát prodávaly samostatně a podle radního Filipa Dvořáka měl být prodej otevřený co „nejširšímu okruhu zájemců“. Onen nejširší okruh zájemců byly nakonec především dvě firmy nechvalně známého podnikatele Pavla Tykače, spojovaného s krachem několika bank a vytunelováním CS fondů. Firma Arta a Meltex koupily takřka sto půd. Z peněz se ale radnice pravděpodobně dlouho radovat nebude. Obě společnosti totiž žalují Prahu 1 za skryté vady – například dřevomorku nebo špatnou výměru a požadují 160 milionů korun zpět.

 

Více než tři roky šlo vedení radnice oběma firmám na ruku v posunování termínů realizace půd, právě kvůli jakýmsi záhadným „závadám“. Občané proto trpěli vleklou a často dost brutální, památkáři kritizovanou, výstavbou; radnice jim navíc blokovala možnost privatizace. Už více než rok se na radnici šuškalo a spekulovalo o tom, o kolik budou společnosti Prahu 1 žalovat. A vedení radnice mlží dál. Z úřadu se prý záhadně ztratily předávací protokoly k půdám, zjistit něco bližšího o žalobách vyžaduje takřka detektivní úsilí.

 

Nelogické chování radnice vůči realizátorům půdních bytů se tedy znovu opakuje. Nejprve to byly firmy Centra, Navatyp a Sever (z nichž především Navatyp je notoricky znám jako firma propojená s pražským magistrátem), kterým bez velkých okolků vyplatila 500 milionů korun. Nyní to jsou firmy Arta a Meltex podnikatele Pavla Tykače, na které opět pravděpodobně doplatí daňoví poplatníci. A odpovědnost? Žádná! Bývalý starosta Bürgermeister, který prokazatelně nesl odpovědnost za zpackané arbitráže s Centrou, Navatypem a Severem a na kterého bylo podáno několik žalob, byl uklizen do „politického důchodu“ v poslanecké sněmovně. A podobnou „spravedlnost“ lze očekávat i v případě, že vyhraje firma Arta a Meltex.

 

Autor: Kateřina Klasnová | středa 14.10.2009 18:20 | karma článku: 25,64 | přečteno: 2965x