Kateřina Klasnová

Husarský kousek pí-áristky Maršálkové

27. 05. 2011 12:49:47
Alena Maršálková si nyní musí ohromně užívat svých pět minut slávy. HN jí zcela nestandardně věnovaly hlavní článek titulní strany a první dvě stránky domácího zpravodajství. Vlastně je mi skoro líto, že paní Maršálková - bez vysvětlení a náhle - zběhla ze služeb Věcí veřejných. Vždyť obsadit exkluzivně první tři strany deníku je vpravdě nevídaným úspěchem, který se nedaří ani PR agenturám, natož běžným jednotlivcům...

Škoda, že rozhovor v HN není veden tak, aby se z něj čtenář i něco dozvěděl. Novináři nechali na třech stranách paní Maršálkovou mluvit, aniž by se pokusili cokoli z toho, co vypráví, ověřit či zpochybnit.
A do toho iDnes.cz opět investigativně pracuje s informací Maršálkové, že Věci veřejné využívají skupinu studentů, která ovlivňuje vyznění diskusí. Ale co na tom, že třeba na sociálních sítích vyzýváme své příznivce, aby nás podpořili? Ve VV se jim prý říká gerila. To, že tzv. guerillový marketing je pojem, který se vyučuje i na vysokých školách a že jej využívá každá politická strana, však asi novináři netuší. Jen VV jsou opět ty špatné.
Už je to směšné. Stejně jako označení, kterým iDnes.cz tituluje Maršálkovou - "exmanažerka o gerile, bývalá novinářka, která pomáhala VV s marketingem". Sama Maršálková se pak v HN označuje za "investigativní novinářku, která zachraňovala lidem majetek a zdraví před lumpy a podvodníky". Já jsem tuto dámu poznala jako člověka, který se na podzim moc chtěl dostat do VV, protože nám prý fandí. Stala se píáristkou poslaneckého klubu VV. Zjevně však nyní dělá svou práci pro Kočí, Škárku a Humla mnohem zapáleněji, než to kdy celému poslaneckému klubu předvedla. Ostatně, už to, jak doprovázela slečnu Kočí na oběd s panem Tluchořem, hned po natočení Otázek Václava Moravce, nám mělo být jasnou indicií, že chování píaristky klubu dávno přestalo být profesionální. (Více např. ZDE)
Tak už to je, když mladá strana sází na nové, neznámé lidi. Některé reference o působení paní Maršálkové v televizích mi sami novináři řekli příliš pozdě. Ale to, že vrána k vráně sedá, současné časté společné obědy Škárky, Kočí, Humla a Maršálkové dokazují dokonale.
Nechci však oplácet špínu špínou. Ptám se třeba jen na to, jak mohla vzniknout v bytě na Kosárkově nábřeží tajná nahrávka, na níž je nejvýrazněji slyšet hlas Kristýny Kočí - když pro HN Maršálková říká doslova: "V bytě Bárty jsou rušičky, takže se tam nic natočit nedá." A proč s "pravdou" o údajných úplatcích z počátku dubna hovoří právě den před konferencí VV koncem května. Mimochodem, zveřejnění jejího vyprávění může ovlivnit vyšetřování - právě proto už se poslanci VV k mnoha nařčením nyní pro média nevyjadřují.
Paní Maršálková by nám určitě poradila něco jiného. Je zkrátka typickým produktem české "investigativní žurnalistiky".

Autor: Kateřina Klasnová | karma: 30.52 | přečteno: 2952 ×
Poslední články autora