Škoda rány, která padne vedle

Kdyby byl Miroslav Kalousek jen obyčejným starším pánem, kterého na chodníku někdo verbálně napadne, snažila bych se možná porozumět tomu, že odpověděl několika fackami. Jestliže však dlouholetého ministra financí někdo nazývá zlodějem a vládní činitel vrazí dotyčnému pár políčků, není to jen obyčejný občanský spor a nelze jej jakkoli omlouvat, chápat a hlavně tolerovat.

Možná by se namísto fyzického útoku spíše mohl pan ministr zamyslet, proč vlastně jej někdo nazývá zlodějem (a navíc nikoli poprvé). Třeba kvůli tomu, jak špatně odhadl v roce 2008 rozpočet pro následující rok, namísto báječného růstu přišla "báječná" recese a český schodek tak narostl o 150 miliard? Nebo prostě jen proto, že na výpadky státní kasy zná jeden univerzální lék – vytáhnout více peněz z kapes daňových poplatníků? Pro někoho je Kalousek skvělým ministrem financí, pro jiného zlodějem. V parlamentní demokracii má každý na oba názory svaté právo. Ale stejně jako ty, kdo jej chválí, nezve pan ministr pokaždé na panáka a nehladí je po hlavě, neměl by zfackovat někoho, kdo si „dovolil“ jej veřejně urazit.

Určité věci mě po vstupu do vysoké politiky překvapily opravdu nemile; hrubost a arogance některých státních představitelů mezi ně bohužel patří. Takový ministr Kalousek je sice svým hulvátstvím a nevybíravými způsoby znám. Začínám mít ale pocit, že se míra jeho arogance nepřiměřeně zvyšuje. Jeho urážení všech oponentů na všech jednáních je mi hrubě proti srsti. Člověk, který má zdravou míru sebevědomí a oplývá elementární mravní elegancí, se tak chovat nikdy nebude! Ať si to ale politici (včetně mne) řeší mezi sebou. A mezi námi, někdy by chlapské proplesknutí bylo čistší než leckteré zákulisní útoky.

Čemu však vůbec nerozumím, je postoj českých médií. Včera prezentovala Kalouskův útok  jako čin "chlapa". Ptám se opakovaně, kam tato společnost spěje a kdo za společenský marasmus může víc – politici, nebo média? Kde je mravní odpovědnost médií a jejich míra slušnosti a vkusu? Opravdu bychom měli fackujícího politika považovat za bezvadného člověka, který dal "pár výchovných pohlavků"? Kdo koho a k čemu tady vychovává? A jaká měřítka tisk používá?
Poslanci Babákovi vyrazil hospodský host zuby – a Babák byl za naprostého vyvrhele. Přestože byl obětí, přestože si následující den po nočním incidentu s útočníkem vše vyříkali a považovali tím oba celou věc za vyřízenou.
Kalousek, který z hlediska vyššího principu mravního nechodil na vládu kvůli neslušným vyjádřením státního úředníka Bátory, se včera sám oháněl pěstmi - a všechno je "v cajku", Kalousek je podle médií téměř hrdina. Jestlipak si brzy také podá s napadeným ruku a omluví se mu?
Bohužel se bojím, že na tuto řádku otázek odpověď jen tak nenaleznu. A tak při čtení článků referujících o útoku pana Kalouska už jen přemýšlím, kdo potřebuje odbornou pomoc víc: zda sama česká státní kasa, či její strážce... Mimochodem, ministr Kalousek může být podle mne rád, že se onen mladík nesnížil na jeho úroveň a pár facek mu neoplatil. Vždyť se přece říká, že škoda rány, která padne vedle…

Autor: Kateřina Klasnová | čtvrtek 22.9.2011 9:41 | karma článku: 47,21 | přečteno: 20037x
  • Další články autora

Kateřina Klasnová

Losna, nebo Mažňák?

18.7.2012 v 11:04 | Karma: 42,66

Kateřina Klasnová

Vrtěti Bátorou

19.8.2011 v 9:15 | Karma: 32,23

Kateřina Klasnová

Duhové válčení

12.8.2011 v 15:33 | Karma: 14,64

Kateřina Klasnová

Tykač na střeše

14.10.2009 v 18:20 | Karma: 25,64

Kateřina Klasnová

Asociální sociální demokrat

14.10.2009 v 17:11 | Karma: 37,14
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4155x
ThDr. Kateřina Klasnová, zastupitelka VV v Praze 1


Více na www.katerinaklasnova.cz

Seznam rubrik