Kateřina Klasnová

Asociální sociální demokrat

14. 10. 2009 17:11:34
Hejtman středních Čech se rád svými činy chlubí i na svých www stránkách. I on však zřejmě tuší, že jeho věrní čtenáři nesnesou úplně vše, takže se zrušením pyšelského dětského domova, jednoho z mála domovů rodinného typu v České republice, jaksi neholedbá. Proč?
Z DD v Pyšelích by byl hezký hotel
Z DD v Pyšelích by byl hezký hotel

Asi nikdo nepochybuje, že je současný hejtman Středočeského kraje David Rath postava i na naši politickou scénu více než kontroverzní. A nepochybuje o sobě ani David Rath. Kdo navštíví jeho web, zůstane v němém úžasu zírat na Žhavý Dráth – pod tímto „vtipným“ názvem se skrývá internetový deník pana hejtmana, který se zde nechal vyobrazit jako nahý svalovec, který právě odložil svůj lékařský plášť. Tento web vřele doporučuji k návštěvě. Většina příspěvků však není k přečtení, protože grafik, který Rathovi web vytvářel, měl smysl pro humor a udělal stránky stylově v sociálně oranžové, zatímco písmo vyvedl v zelené barvě...

Marně byste ovšem na stránkách slovutného politika hledali komentář k pondělnímu zasedání zastupitelstva Středočeského kraje. Dětský domov v Pyšelích s takřka stoletou tradicí, který přežil Rakousko-Uhersko, nacisty i komunisty, pravděpodobně nepřižije asociální politiku sociálního demokrata Davida Ratha. Podle něj se totiž děti mají stěhovat do Chocerad. Co na tom, že se místní s dětmi sžili a že se třetina obyvatel Pyšel podepsala během necelého týdne pod petici proti zrušení dětského domova. Co na tom, že kapacita v Choceradech není vyhovující, že stěhování do této budovy vyjde kraj na více peněz než nejnutnější stavební úpravy v Pyšelích. Co na tom, že děti přijdou o velkou zahradu a škola v Pyšelích o takřka třicet žáků. Hetman Rath prý potřebuje peníze v rozpočtu na jídelnu v dosud neexistující základní škole ve svých rodných Hostivicích. A s Pyšely má pravděpodobně také velké plány. V této malebné vesnici má podle „ strategického plánu“ vzniknout mimo jiné golfové hřiště. V plánu rozvoje Pyšel se už ale překvapivě nepočítá s dětským domovem. Snad by děti mohly rušit golfisty nebo se ještě pravděpodobněji bude hodit krásná budova dětského domova. Z dominanty vesnice s velkou zahradou by přece mohl být krásný hotel!

Že je pan hejtman lidumil s vysoce vyvinutým sociálním cítěním dokázal již v případě středočeských ústavů pro mentálně postižené nebo hospicu v Čerčanech. Podle Ratha jednoduše nejsou prostředky – ani na rekonstrukci budovy v Pyšelích, ani na hospic. To mu ovšem nebrání v tom, aby voličům (lépe řečeno jejich školou povinných potomků) naservíroval dáreček v podobě dopravy „zdarma“ za čtvrt miliardy korun z obecních peněz. Holt, klienti hospicu, handicapovaní ani opuštěné děti nejsou perspektivní voliči.

Autor: Kateřina Klasnová | karma: 37.14 | přečteno: 6427 ×
Poslední články autora